surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#Com protegir les teves amistats en xarxes socials?

Creat per Fck5y5 el 19 April 2018 · 183 cops Arxivat a Privacitat

Moltes vegades no som del tot conscients que a l'escriure en les xarxes socials podem afectar a la privacitat de terceres persones involuntàriament. En aquest nou article volem donar una sèrie de pautes que serveixin com a llista per revisar abans d'enviar el nostre escrit. Comencem.

1. No comparteixis mai dades personals sense preguntar

Això és lògic però hem de dir-ho, però hem de tindre present si la persona fa servir un àlies no podem descobrir el seu nom real sense el seu permís i encara menys una adreça, email o telèfon. D'aquesta manera reduïm les possibilitats que amb motors de cerca o altres tècniques es pugui relacionar l'usuari amb la seva identitat real.

2. No geolocalitzar-nos si estem amb altres persones sense preguntar

Preguntem sempre si les persones que estan amb nosaltres tenen inconvenient en ser localitzades en cert restaurant o esdeveniment on és troben, és possible que no sigui la seva intenció que sigui de domini públic. Fer un ingenu post com: "Dinant com cada dijous amb en Jordi al Rick's Cafè" sense preguntar al mateix Jordi pot portar un maldecap a en Jordi i no és el que nosaltres volem.

3. Observa bé les fotografies abans de pujar-les

Quan facis una fotografia amb algú més i vulguis pujar-la a una xarxa social pregunta si t'ho permeten, en tot cas pots poden haver terceres persones implicades en la fotografia que passen per darrere i a les que no pots preguntar, pots pixelar les seves cares i esborrar les metadades exif de la fotografia, d'aquesta manera no podran per culpa nostra localitzar un dia concret a una persona que no vol ser localitzada.

Recomano per aquesta tasca un parell d'aplicacions que podeu trobar a F-Droid, una és Obscura Cam que permet pixelar cares des de el mateix mòbil abans de pujar-les a cap lloc i l'altre es Scrmabled Exif per remoure les metadades Exif de la fotografia que ja sabeu que són dades comprometedores com l'hora i data, dispositiu que la va fer amb la latitud i longitud de la localització des de on és va pendre la fotografia.

4. No associï esdeveniments amb la gent de forma pública

La raó és clara, potser el destinatari no vol que sigui de domini públic i amb això el podem comprometre.

Bé com deia al principi això ens hauria de servir a tots com una mena de llista mental a revisar abans de fer una acció, potser no hem de fer servir totes com un robot però el que si és molt important és preguntar als nostres coneguts i protegir a desconeguts que apareixen en primer pla, encara la cerca de cares per Google Images no és molt precisa però no trigarà a millorar.

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.