surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#Anonimitzar imatges i documents

Creat per Fck5y5 el 1 May 2018 · 436 cops Arxivat a Privacitat | Software Lliure

Els documents digitals que fem servir en el nostre dia a dia contenen una sèrie de dades ocultes representades en forma de parells nom valor que fan referència per exemple al lloc on es va crear l'arxiu, data i hora de creació, historial de modificacions, etc.

Aquestes dades en un principi ingènues poden afectar a la teva privacitat, per exemple una simple imatge podria revelar la càmera que fas servir i el teu software preferit per editar les fotografies, pot semblar tot una paranoia però hi han eines fetes per cercar aquesta informació per la xarxa i obtenir informació de les persones com Metagoofil.

Des de Surt del Cercle us volem presentar un eina que us pot ajudar a fer anònims no només les imatges sinó qualsevol document digital. MAT (Metadata Anonymisation Toolkit) es un eina escrita en Python que es va desenvolupar junt al projecte Tor i que ve instal·lat per defecte en el sistema Operatiu Tails.

Instalació en GNU/Linux

$ sudo apt-get install mat

Fer servir la interficie

Podem fer servir una petita interfície que ens permet visualitzar i netejar arxius de forma individual o per directori.

$ mat-gui

Trobarem una interfície molt senzilla, un botó afegir ens permet tant afegir un fitxer individual com un directori sencer, al fer doble clic sobre el nom del fitxer ens mostrarà una caixa amb totes les metadades. Amb el botó netejar les esborrarem totes.

Exif data

Una vegada esborrades si fem doble clic de nou veurem com el document ha estat anonimitzat.

Exif data

Fer servir la terminal

$ mat nom_arxiu

Per defecte si no es passa cap paràmetre MAT esborrarà les metadades dels arxius o directori que li passem.

$ mat -d 

Amb el parametre -d ens donarà informació de les metadades del arxiu.

$ mat -b 

Amb el parametre -b es crearà un backup del arxiu amb les metadades intactes amb l'extensió *.back.

Altres consideracions

M'he fixat que una vegada instal·lat MAT disposem d'una nova opció en el menú contextual, al fer clic sobre un document podem veure l'opció Clean Metadata amb el que encara serà més fàcil anonimitzar els nostres documents abans de pujar-los a la xarxa.

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.