surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#Alternatives al GAFAM

Creat per Kim el 9 February 2018 · 271 cops Arxivat a GAFAM

Encara que el GAFAM (recordem que són les inicials de Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft) s'escarrassa en fer que les seves apps monopolitzin el mercat sempre podrem trobar alternatives més ètiques amb l'usuari i la seva privacitat. El GAFAM desenvolupa les seves aplicacions amb l'intencionalitat de monitorar l'ús que fem, i gasten milions de dòlars en crear una IA (Intel·ligència artificial) que sigui capaç de apendre més del nostre entorn traçant relacions entre nosaltres i altres usuaris. Això ho aconsegueixen en primer terme espiant els nostres contactes per poder suggerir noves relacions virtuals però després per similitud de perfils i altres vies.

Què significa això?

Doncs molt fàcil, aquestes aplicacions emmagatzemen totes les dades que poden del nostre comportament dins de l'aplicació generant un complexe perfil d'usuari amb diferents nivells, començant per el propi perfil bàsic i traçant a partir d'aquí un complexe entramat d'interessos, accions, comportaments que generan el que és coneix com a Digital Footprint o Empremta Digital.

Aquest vídeo ho explica molt millor que jo:

Bé aquesta aplicació d'exemple és Facebook, una xarxa social, o no només això ja que posseeix Instagram també i recentment va adquirir Whatsapp. Però encara així no són uns serveis que estem obligats a fer servir de cap manera, el problema és quan aquest comportament és del teu propi sistema operatiu, com pot ser Google amb Chrome OS o Android, Microsoft amb Windows o Apple amb MacOS o iOS. Els dos primers en el nostre país tenen un monopoli, Google en les vendes de telèfons amb sistema operatiu Android i Microsoft és el paradigma del monopoli al haver aconseguit que el 98% dels ordinadors personals que és venen portin per defecte el seu sistema operatiu preinstal·lat.

Les alternatives al GAFAM han de començar per alliberar-nos d'aquests sistemes operatius. En el que fa a Microsoft Windows ho tenim molt fàcil, tenim a la nostre disposició centenars de distribucions del sistema GNU/Linux gratuïtes i dirigides per grans comunitats d'usuaris que podrem instal·lar amb un usb i fer aquest primer pas cap a la llibertat. La pregunta que genera aquesta acció és: podré fer servir els meus programes habituals? la veritat és que cada vegada la tendència del software és a ser multiplataforma i normalment trobem l'instal·lador o les instruccions per instal·lar el programa en tots els sistemes operatius del mercat, però si no, sempre hi han alternatives i moltes vegades ens sorprendran gratament.

MacOS és millor no comprar-lo directament, són ordinadors molt cars pel hardware que ofereixen, no son ampliables i la seva política de reparacions en centres Apple et fa esclau dels seus tècnics, poca compatibilitat amb altres dispositius que no siguin d'Apple, etc...

I Android, aquesta és la part més complexe, han nascut sistemes operatius amb l'intenció de trencar e duopoli de Google i Apple però a hores d'ara no hi ha encara alternatives reals al mercat després del fracàs de FirefoxOS, ubuntu Touch o Tizen. L'única alternativa real és LineageOS i encara que és treballa en la compatibilitat de cada vegada més dispositius encara la llista és limitada en quan a suport oficial o bé la versió d'Ubuntu que la comunitat d'UBPorts desenvolupa pel seu compte una vegada que Canonical ha deixat enrere el projecte, però que té una falta molt important d'aplicacions que el fan de moment inviable.

Aquest com deia era el primer pas, canviar el nostre sistema operatiu per un dirigit per la comunitat i sense afany de lucre, el segon pas serà canviar les aplicacions a les que estem acostumats de sempre, per això Surt del Cercle ha desenvolupat un cercador per donar a conèixer als usuaris totes les alternatives al software GAFAM, el podeu trobar aquí.

L'idea d'aquesta eina que acaba de néixer és donar la possibilitat als usuaris de afegir nous continguts de forma autònoma així que mantingueu-vos connectats per anar veient canvis.

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.