surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#Quan costen els serveis que fem servir dia a dia?

Creat per Fck5y5 el 15 June 2018 · 255 cops Arxivat a GAFAM

La majoria dels que estem llegint aquest blog fem servir programari lliure de forma habitual i hem deixat de banda el model capitalista de les grans corporacions tecnològiques apostant per un model de compartir el coneixement i d'autogestió per fer front al model del GAFAM.

Em après que les eines del GAFAM no eren tan gratuïtes com semblava en principi, que tenen un alt cost en privacitat, per això, dia a dia fem servir molts serveis que ens faciliten la vida. Normalment són serveis gratuïts per nosaltres, però que tenen uns costos de manteniment i moltes hores de treball invertides per qui hi hagi darrera, ja sigui una fundació o una persona a títol individual.

Ens hauríem de parar a pensar quants diners ens estem estalviant al no fer servir alternatives de pagament o menys ètiques i considerar si podem invertir una petita part d'aquests diners estalviats en forma d'una donació regular.

Si aquests projectes no troben una forma satisfactòria de sustentar-se és possible que acabin baixant el ritme de treball i fins i tot abandonant el projecte.

Aquests serveis no només tenen moltes hores de feina en l'àmbit de desenvolupament darrere també molts recursos destinats a manteniment de servidors i dominis i tot junt pot arribar a ser una càrrega molt feixuga. A més, quan algú dona un servei als altres es compromet i quan el servei cau o no funciona de forma adequada per algun error en el codi causa hores extra de treball i el consegüent estrès en els encarregats.

Per això penso que hauríem de fer una reflexió sobre tot això i mirar si estem aportant nosaltres el nostre granet de sorra o només ens aprofitem sense donar res a canvi.

Tots podem aportar de moltes maneres segons els nostres coneixements, traduint, documentant, aportant codi, etc. però és cert que la part que més gratifica és la part econòmica, almenys per aconseguir cobrir les despeses que ens genera el servei.

Em vaig a passar com a NO exemple jo mateix en aquesta reflexió, fent una llista dels serveis que faig servir a diari i les meves aportacions.

Aquests són només alguns dels molts serveis que faig servir a diari d'una forma continuada i ja es pot veure que la relació entre el que em donen i el que jo aporto no és gaire justa.

Servei Aportació
Mastodon.cat
Suchat.org No
Fundació Mozilla No
Simplenote Si
Matrix.org No
UBPorts No

També es cert que molts serveis d'aquests fan servir mètodes de donacions que tiren enrere com PayPal o Bitcoin i això no ajuda tampoc a decidir-te, jo aposto pels llocs que tenen Liberapay o accepten Faircoins.

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.