surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#Faircoin l'alternativa real al euro?

Creat per Fck5y5 el 16 June 2018 · 855 cops Arxivat a Criptomonedes

Els governs, o podríem dir en singular "el govern", està molt interessat a digitalitzar totes i cada una de les nostres transaccions econòmiques, quan es fa una transacció amb una targeta de crèdit, una transferència bancaria o altres mecanismes digitals tot el procés deixa un rastre de la nostra activitat i aquest rastre crea fàcilment un perfil.

Com diu Richard M. Stallman al seu web "DON'T BE TRACKED PAY CASH".

El moviment del programari lliure, el hacktivisme i altres moviments llibertaris admeten donacions habitualment i com dèiem a l'article anterior hem d'ajudar amb la càrrega econòmica d'aquests projectes que fem servir cada dia però tampoc ho podem fer a qualsevol cost, necessitem que els mètodes de pagament estiguin a l'altura de la filosofia del moviment i sigui conseqüent amb les seves idees.

Per això crec que ha arribat l'hora de fer campanya de conscienciació sobre el tema i promocionar algunes criptodivises que tinguin certs requisits ètics amb les persones i el planeta.

Tots coneixem a aquestes alçades criptomonedes com Bitcoin, Ethereum o Monero i sabem també que aquestes monedes es basen en una tecnologia anomenada Blockchain, per començar anem a veure una mica com funciona blockchain...

El Blockchain o cadena de blocs

El blockchain o cadena de blocs és una base de dades pública i distribuïda que registra transaccions digitals, és una comptabilitat que funciona en una xarxa d'ordinadors sense una autoritat central, funciona com un llibre de registres amb la particularitat que quan es crea un bloc no és possible la seva alteració. Aquesta tecnologia va ser creada l'any 2009 amb l'aparició del Bitcoin.

Fins ara en una transacció econòmica digital es necessitava la figura d'una autoritat que garantís l'autenticitat ja fos un banc, un notari o PayPal. La tecnologia Blockchain soluciona aquest problema amb la combinació de la tecnologia p2p i la criptografia.

Amb Blockchain les transaccions incloses en els blocs són creades pels integrants del sistema i totes les transaccions són registrades per tots els nodes de la xarxa així tots tenen la informació actualitzada. Les transaccions es fan entre carteres electròniques o wallets que són similars a comptes bancaris, els wallets tenen una clau pública i una privada, la pública (una cadena d'entre 26 i 35 caràcters) és l'adreça del compte similar al número de compte en un banc i la clau privada que es secreta serveix per autoritzar moviments en la teva cartera.

Les transaccions no verificades són afegides a un Pool temporal i d'aquí els miners les recullen per confirmar-les i crear un nou bloc en la cadena. Un bloc per tant és una transacció confirmada i es compon de 3 elements:

  • Un codi alfanumèric que enllaça aquest bloc amb l'anterior.
  • La informació de la transacció
  • Un codi alfanumèric que enllaçarà aquest bloc amb el següent

Aquests bloc es poden resoldre desde diferents punts de vista que resumirem molt ràpid.

Proof of Work (La mineria)

En les criptomonedes basades en Blockchain proof of work, els miners són la part més important de la cadena, ja que verifica'n la legitimitat de les transaccions i són a la vegada recompensats amb una quantitat establerta de monedes.

Aquestes tasques de minat consumeixen una gran quantitat de recursos informàtics i energètics per resoldre les complexes operacions matemàtiques necessàries per validar el bloc que han recollit del Pool. Els miners fan servir les GPU's o targetes gràfiques dels equips per resoldre aquests càlculs, ja que són més eficients que les CPU en aquest sentit i mantenen equips especials de mineria engegats dia i nit per obtenir en grup recompenses que després es divideixen a parts iguals.

Qui més treballa com a miner més monedes de recompensa obté.

Aquest sistema és llavors adequat per les transaccions econòmiques?

Creiem que no, el planeta té uns recursos finits i aquest malbaratament de recursos no sembla sostenible per no parlar de l'especulació, ja que amb la volatilitat de la moneda els especuladors fan negoci amb ella salta'n d'una criptomoneda a un altre per tenir guanys a curt termini.

Es diu que una sola transacció de Bitcoin consumeix la mateixa quantitat de llum que una llar mitja nordamericana en tot un dia.

Proof of Stake (Els mes rics)

El Proof of Stake o prova de participació és un sistema diferent a l'anterior, en aquest cas la probabilitat de trobar un bloc i obtenir la recompensa és directament proporcional a la quantitat de monedes que tingui acumulades l'usuari. Es basa en la idea que qui més actius té més interessat està en el manteniment de la xarxa i per aquest motiu ha de ser recompensat. Sona massa desigual oi?

Proof of Cooperation (Faircoin)

Faircoin es basa en la cooperació, ja no implementa cap funcionalitat de mineria des del 2017, ja que és un sistema basat en la competència, en aquest cas es fa una rotació igualitària entre els nodes certificats que estan protegint la xarxa de manera que obtinguin la mateixa quantitat de blocs.

Faircop l'ecosistema Fair

FairCoop és una cooperativa oberta, d'àmbit mundial, que es autoorganiza a través d'internet fora dels límits i controls dels estats-nacions.​ Per aconseguir els seus propòsits, FairCoop va anar desenvolupant i posant en marxa una sèrie de recursos i eines per treballar amb FairCoins com: FairMarket, useFairCoin, getFairCoin, FairToEarth, FreedomCoop o FairFunds i FairSaving.

Actualment, FairCoop aposta per FairCoin com criptomoneda en la qual basar les seves accions de redistribució de recursos i construcció d'un nou sistema econòmic global perquè entén que la transformació cap a un sistema monetari més just és un element clau en el seu camí.

Justament el que fa que Faircoin sigui diferent a la resta de monedes i criptomonedas és el seu ús específic com a eina per FairCoop, és a dir, com criptomoneda dissenyada per actuar com a reserva de valor de FairCoop i la redistribució de la seva capital en projectes socials i ambientalment coherents.

Així doncs des de Surt del Cercle recomanem aquesta criptomoneda, hem fet el nostre wallet i acceptem donacions, també hem entrat al market com a organització de la cultura lliure i hem començat a fer petites transaccions en forma de donacions a alguns projectes interessants que accepten la moneda, us hi esperem!

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.