surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#Richard M. Stallman a Barcelona

Creat per Fck5y5 el 20 June 2018 · 551 cops Arxivat a Software lliure

Dilluns 18 de Juny del 2018 a les 18:00 (UTC+1) al Auditòri UPC (Edifici Vèrtex), Universitat Politècnica de Catalunya vam assistir a una xerrada del pare del programari lliure Richard M. Stallman, per qui no el conegui es tracta d'un hacker del laboratori d'intel·ligència artificial del MIT als Estats Units d'Amèrica que per raons ètiques va començar el desenvolupament del sistema operatiu GNU (GNU No es Unix) als anys 80.

A part del sistema operatiu és conegut pel desenvolupament del editor Emacs, el compilador GNU, el depurador GDB i ser l'inventor del concepte CopyLeft, però actualment és molt més conegut per la seva difusió del programari lliure arreu del món en xerrades i conferències i per algunes de les seves extravagàncies.

En primer lloc va demanar que si preníem fotos llevéssim les etiquetes de geolocalización i que no les pugéssim a Facebook, Instagram ni WhatsApp que va anomenar els tentacles del monstre més gran contra la privadesa, ja que, va dir, et poden reconèixer fins i tot d'esquena.

Amb l'ajut d'unes diapositives en un projector, Stallman va fer un repàs pels motius de la creació del moviment del programari lliure, el seu estat actual, la història del sistema operatiu GNU i el kernel de Linux que actualment és utilitzat per desenes de milers de persones arreu del món.

Sobre perquè ha de cridar-se GNU amb Linux va esmentar que ells van desenvolupar el sistema operatiu GNU i estaven treballant en el kernel, però en 1992 el kernel de Linux que desenvolupava Linus Torvalds es va fer lliure pel que van decidir incorporar-ho i aquí van començar les diferents distribucions que avui coneixem simplement com Linux la qual cosa és injust ja que no esmenten el component més gran del sistema operatiu que és GNU.

Ens va remarcar la diferència entre el programari lliure i el de codi obert, segons Stallman, el programari lliure és una qüestió filosòfica i en canvi el codi obert és una visió pragmàtica sense entrar en dilemes ètics de llibertat.

Recordem les 4 llibertats que ens dona el programari lliure:

  • 0.- La llibertat de fer servir el programa, amb qualsevol propòsit. .
  • 1.- La llibertat d'estudiar com funciona el programa i modificar-lo, adaptant-lo a les teves necessitats.
  • 2.- La llibertat de distribuir còpies del programa.
  • 3.- La llibertat de millorar el programa i fer públiques aquestes millores per a tothom, de manera que tota la comunitat en surti beneficiada.

Va esmentar altres temes com que tampoc recomana el programari com a servei (a les dispositives es veia un servidor de Google) ja que acabes donant tota la teva informació a l'empresa que et proporciona el servei i aquesta pot canviar les condicions sense el teu consentiment o usar, vendre, compartir, etc. les teves dades.

Encara que els temes ja són coneguts la xerrada que va durar 3 hores sense cap descans va ser amena i divertida, al cap de dues hores de repàs de l'història i conceptes del moviment va mostrar al públic el seu Alter ego, San Ignucius de l'Església de l'Emacs, amb un disc dur com a aurèola de santitat fent algunes bromes sobre la devoció mística al seu editor Emacs i després es va passar directament a la subhasta del ja clàssic peluix del Nyú i a la firma de portàtils dels assistents.

Valoro l'experiència com a positiva, vam riure una estona que això sempre es positiu i de pas vam poder desvirtualitzar l'usuari T3rr0rz0n3 de GNUSOcial conegut pel podcast Birras y Bits que ús recomanem des d'aquí si no l'escolteu, un podcast sobre GNU/Linux i programari Lliure.

Si t'interessa involucrar-te amb el moviment de programari lliure, hi ha moltes formes, no necessites saber programar, més informes aqui: gnu.org

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.