surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#La sobirania tecnològica al mòbil

Creat per Fck5y5 el 23 August 2018 · 333 cops Arxivat a Mòbil | Software Lliure

Ser sobirans tecnològicament en un dispositiu mòbil es impossible, hem de començar per aquesta premissa, la nostra connexió a la xarxa i per tant totes les nostres comunicacions passen per una operadora de telefonia que no són ni de bon tros conegudes per la seva ètica i no sabem amb seguretat que fan amb les nostres dades.

Sabem que grans companyies nord-americanes com AT&T o Verizon cooperen amb els serveis d'intel·ligència, segurament aquí passa el mateix.

Una vegada som conscients d'això sí que hi ha una sèrie de coses que podem fer, la primera seria obtenir acces root al dispositiu, ja que per defecte a l'adquirir un d'aquests aparells no tenim permisos d'administrador per tant no podem esborrar aplicacions del sistema o modificar alguns dels seus components i la segona seria instal·lar un sistema operatiu més ètic. Android és un sistema operatiu lliure però el que tenim en els dispositius mòbils habitualment és una versió modificada per Google amb aplicacions seves que fan que tot l'ecosistema Android giri al seu voltant.

Encara que existeixen altres alternatives vull parlar-vos del sistema operatiu que ara mateix gaudeixo en el meu mòbil i que aconsello a tothom que vulgui "sortir del cercle", estem parlant de LineageOS.

LineageOS és un fork d'Android de codi lliure hereu de CyanogenMod, un altre fork d'Android discontinuat.

El primer que hem de fer és revisar si el nostre aparell està a la llista de dispositius suportats oficialment, això vol dir que han estat testats i que podem trobar documentació sobre resolució de problemes, això és important, ja que és fàcil que una instal·lació sobre un dispositiu no suportat derivi en problemes que requeriran molta experiència per resoldre'ls i no volem complicar-nos la vida sense necessitat.

En aquesta pàgina podrem veure dispositius soportats i la descarrega de la rom de LineageOS per l'aparell seleccionat.

Aquesta mateixa pàgina ja té un link a les instruccions pas a pas per l'instal·lació del sistema operatiu que bàsicament són instal·lar un custom system recovery que ens permetrà instal·lar la rom de forma automàtica, ja que el sistema de recuperació del telèfon està dissenyat per tornar a instal·lar el sistema operatiu que ja portava l'aparell, al substituir-lo amb algun altre com TWRP ens donarà altres opcions i una d'elles es instalar un arxiu propi.

De la mateixa forma tenim instruccions per instalar un altre arxiu que ens permet ser administrados root en el telèfon, podeu descarregar l'arxiu i seguir les instruccions des d'aquesta pàgina.

Per úñtim tenim l'opció d'instal·lar un altre pack amb les apps de Google però això convertiria el nostre mòbil precisament en el que no voliem tenir, per tant, el que farem per obtenir aplicacions serà descarregar e instal·lar la botiga d'aplicacions lliures f-droid, la descarregarem al nostre dispositiu i l'instal·larem, d'aquesta forma totes les aplicacions que ens baixem seran lliures i revisades per una comunitat de voluntaris.

Si tot va bé ara serem una mica més sobirans tecnològicament.

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.