surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#Els SMS poden geolocalitzar-te

Creat per Fck5y5 el 29 October 2018 · 735 cops Arxivat a Privacitat

Totes sabem que gràcies al GPS i la connectivitat constant dels nostres aparells de telefonia mòbil és fàcil monitorar la nostra ubicació, hem vist per televisió com la policia pot triangular la posició d'un dispositiu en un moment concret del passat gràcies a la informació subministrada per la companyia operadora i la posició d'antenes properes en aquell moment amb una precisió bastant acurada, també sabem que amb un mòbil a la butxaca és missió impossible l'anonimat.

El que potser no tanta gent sap és que amb un simple missatge de text SMS, la policia també pot saber informació de tu en temps real. Per aconseguir això es fa servir un missatge silenciós conegut com a Silent SMS o Ping SMS encara que tècnicament és coneixent com a missatges de tipus 0, un sistema que ja es fa servir fa anys i que es basa en una característica tècnica de GSM que diu: "El telèfon a què s'envia ha d'acusar rebut del missatge curt però pot descartar el seu contingut" en altres paraules que és possible enviar un missatge que el destinatari no rebrà cap notificació ni advertència visual o sonora ni serà visible a la seva bústia d'entrada.

D'entrada amb l'acús de rebut la policia pot saber que el teu mòbil està encès, hi han dades sobre que les oficines d'investigació criminal alemanyes van enviar al 2010 440.000 sms silenciosos això vol dir que és una tècnica que es fa servir sovint.

Com funciona?

Una entrega d'un missatge 0 actualitzarà la base de dades de la central local (Centre de commutació mòbil o VMSC) amb la informació actualitzada del client en aquell moment. El VMSC coneix l'àrea aproximada a la qual es troba el telèfon mòbil, si el telèfon es mou a un altra àrea ha d'informar obligatòriament amb el que es coneix com última àrea d'ubicació. Quan rebs una trucada o SMS al mòbil també es rep informació de la comunicació i aquesta es guarda en una base de dades del VMSC.

D'aquesta manera la policia amb un enviament constant de SMS de tipus 0 pot anar marcant el teu recorregut.Sembla que existeixen altres tipus de missatge amb protocols disponibles de senyalització (AnyTime, Interrogation, ProveSubscriberinformation, ProveInsubscriberLocation per exemple) que no requereixen de SMS per fer el mateix, si s'utilitzen aquests missatges EL VMSC retorna l'ubicació actual al sistema central de procesament.

Al web de Replicant per qui no ho sàpiga és un sistema operatiu Android conduït per la comunitat que es basa en la privacitat i la llibertat es parla d'aquest tema, fins i tot parlen d'una possible forma de detectar SMS silenciosos encara que va en contra de l'estàndard. Molt interessant, no ho he trobat en els forums de LineageOS

Per últim dir-vos que a f-droid podeu trobar una app que permet enviar aquest tipus de missatges per qui vulgui experimentar.

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.