surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#Perque hauries d'utilitzar Jabber?

Creat per Kim el 23 November 2018 · 722 cops Arxivat a Software lliure

Existeixen avui en dia centenars de serveis de missatgeria instantània, les més conegudes ara mateix són Whatsapp i Telegram però només cal fer una cerca a una botiga d'aplicacions i en trobarem moltíssimes, paral·lelament hi ha un creixent soroll de fons sobre l'ús que fan les grans empreses tecnològiques amb les nostres dades i això ha motivat l'aparició de noves aplicacions amb diversos protocols i sistemes d'encriptació, Signal, Wire, Matrix, etc.

Molta gent busca descentralització i estàndards oberts en el software avui en dia per evitar primer la concentració de poder en una sola empresa i per tenir un codi auditat per la comunitat, més transparent i que permeti gaudir de les 4 llibertats del programari lliure. Doncs no cal cercar més, tenim un protocol de missatgeria instantània que reuneix totes aquestes condicions i més, XMPP o Jabber com vulgueu dir-li és el nostre protocol...

  • XMPP és descentralitzat, la seva arquitectura es similar a la del correu electrònic, qualsevol pot posar en marxa el seu propi servidor XMPP, ja que no existeix un servidor central.
  • El seu desenvolupament no està lligat a cap empresa concreta, és un estàndard obert per missatgeria instantània.
  • És segur, els servidors XMPP posseeixen forts sistemes de seguretat i de forma individual pots fer servir diverses formes d'encriptació com PGP o OMEMO per exemple via plugins.
  • És flexible i escalable, es poden crear funcionalitats a mida sobre XMPP.

El protocol XMPP porta ja 21 anys de desenvolupament i encara es ben viu i com ens agraden les seves característiques hem d'apostar per ell i que segueixi sent el protocol de missatgeria dels qui tenim cura de mantenir certa sobirania quant a la tecnologia.

Com puc crear un compte?

Hi han força servidors Jabber on pots crear el teu compte com per exemple suchat.org o Hot Chilli però fent una cerca a la xarxa en trobaràs molts més.

Com em connecto?

Pots connectar-te a XMPP amb diverses aplicacions i des de qualsevol dispositiu i plataforma, nosaltres et recomanem per l'escriptori Gajim i per telèfons Conversations, en qualsevol programari Jabber només has de fer servir el teu identificador (email) i la teva contrasenya per connectar-te.

Ja pots començar a parlar i gràcies a la descentralització no només amb gent del teu propi servidor com passa a Whatsapp o Telegram sinó amb gent de molts altres servidors, també trobaràs sales on la gent s'agrupa per parlar de temàtiques comunes.

Que tingueu lliures comunicacions!

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.