surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#2on berenar Tec a la Lleialtat Santsenca

Creat per Fck5y5 el 10 January 2019 · 147 cops Arxivat a Comunitat

Ahir dimecres 9 de gener va tenir lloc a l'emblemàtic edifici de la Lleialtat Santsenca el segon berenar Tec continuant amb una sèrie de xerrades els primers dimecres de cada mes que impulsa la comissió tecnològica d'aquest espai comú del barri de Sants.

La xerrada d'ahir amb títol "Eines lliures per al bé comú" va estar dirigida per la companya tereseta fent un repàs de les eines que està desenvolupant el col·lectiu Komun, eines molt interessants ja conegudes com Mumble, Nextcloud o Etherpad que ja totes coneixem i fem servir ja sigui a Disroot o altres espais en lluita contra les eines de l'òrbita capitalista però també algunes eines menys conegudes pel públic en general com poden ser Mapo, Bazar, Kolabora, Fakturo per exemple.

Pels qui no conegueu Komun es tracta d'un grup de persones activistes compromeses amb formació multidisciplinar on trobem des de dissenyadores gràfics a programadores o sysadmins que en tot just un any han revolucionat l'escena del faircoop amb aquesta sèrie d'eines que des del meu punt de vista modernitzen unes altres que ja havien quedat obsoletes i en desús. Fem un petit repàs:

Mapo

Mapo és com diu el se nom un mapa desenvolupat amb Django i l'API de OpenStreetMaps on podem trobar categoritzades un gran nombre de llocs al voltant nostre on fer servir faircoin o monedes socials, de fet es un eina sencilla però molt interessant ja que ens ajuda a descobrir molts llocs al voltant nostre i ens ajuda a teixir una xarxa on comprar i vendre al marge del sistema euro.

Bazar

Bazar com el seu nom indica és un espai de compra i venda de productes i serveis on nosaltres podem crear la nostre botiga i vendre el que produïm i comprar tant amb euro com amb faircoin i moneda social, la idea de Bazar és potencia precisament aquesta xarxa que es visible a Mapo.

Kolabora

Kolabora es un projecte de crowfunding amb el mateix esperit que totes les eines anteriors, poder auto financiar-nos amb euros, faircoin o moneda social tant per una necessitat temporal com per un projecte amb temps indefinit. A Kolabora podem com a Kickstarter premiar les donacions amb recompenses. per un altre banda Kolabora es un espai on podem obtenir faircoin al preu oficial a canvi dels nostres euros si així o desitgem.

Fakturo

Fakturo és un servei nou que encara no està obert al gran públic pero que segons ens van explicar neix per ajudar a col·lectius que volen fer factures al marge del sistema capitalista i que els impostos reverteixin en projectes solidaris, estarem molt atentes a aquesta última eina combativa que pel poc que sabem ens va agradar molt.

Moltes d'aquestes eines estan en una fase beta, hem de tenir en compte que Komun neix a l'agost del 2018 i no té encara ni un any, es impressionant la feina que han fet fins ara i ens esperen moltes sorpreses en el futur si tot va bé.

A part de la maginifica presentació haig de mencionar la meravellosa organització com és costum de Dones Tec, i com no, el plaer que es sempre desvirtualitzar noves companyes que coneixes de les xarxes i retrobar-se amb altres companyes amb les que ja has compartit altres espais comuns. Menció especial per ezNomada i també per Arros desenvolupador de CommonRoutes a quí volem veure aviat pel fediverse per mirar d'impulsar aquest gran projecte col·laboratiu de compartir cotxe en el que se que hi ha molta gent interessada.

Hem de construir les nostres eines, un altre mon és possible però només si som capaços de somiar-lo i la gent de Komun són uns somiadors meravellosos i aquest esperit es reflexe en les eines que ens estan oferint pel bé comú.

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.