surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#GNU Social vs ActivityPub la polémica està servida

Creat per Fck5y5 el 15 May 2019 · 1202 cops Arxivat a Xarxes Socials

GNU Social per qui no ho sapiga es un programari de microblogging descentralitzat i federat escrit en PHP que fa servir un protocol anomenat Ostatus per federar entre els diferents nodes de la xarxa fediverse. Ostatus és un estàndard obert o més aviat un conjunt de protocols oberts entre els quals podem trobar vells coneguts com Atom o RSS.

Un mica d'història... l'any 2007, Evan Prodromou va desenvolupar el framework que finalment es convertiria en GNU social. En el moment de la seva concepció, era conegut com Laconica i utilitzat en un servei de microblogging anomenat Identi.ca. Després de rebre finançament, Prodromou va canviar el nom de Laconica a StatusNet i va començar a desenvolupar el servei. Molta gent va aportar codi a StatusNet i el projecte va créixer. El 2010, Prodromou va documentar el protocol OStatus i va aconseguir que el posés sota el paraigua del W3C per al seu desenvolupament (que no passaria fins a 6 anys després). OStatus es va convertir en el protocol estàndard com una actualització d'OpenMicroBlogging.

En algun moment, Matt Lee va començar a explorar opcions d’eines socials per al seu projecte GNU FM i StatusNet va cridar la seva atenció, tot i així però no es produeixen desenvolupaments importants. Finalment, Prodromou perd el finançament el 2012 i el desenvolupament actual de StatusNet sembla mort.

Mikael Nordfeldth (mmn) havia incorporat StatusNet a un projecte personal anomenat Free Social. Matt Lee i mmn tenen la idea de fusionar el projecte StatusNet en un de nou, amb el nom de GNU social. mmn continua mantenint i donant suport a GNU social el 2017.

GNU social era popular, va ser dissenyat per accedir-hi a través del navegador i també tenia una API HTTP bàsica. La interfície era espartana però funcional. No hi havia cap AJAX per la qual cosa necessitava actualitzar la pàgina o fer clic a un enllaç per veure els nous avisos. Va donar suport a publicacions de més de 140 caràcters, arxius adjunts d'imatges, hashtags i grups.

Hannes Mannerheim (hannes2peer) havia creat un plugin per a GNU social anomenat Qvitter. Això permet als usuaris servir una interfície web habilitada per a AJAX que semblava molt similar a la que feia Twitter en aquell moment. Podeu mantenir la pestanya oberta i us avisaria quan tingués noves notificacions o avisos per llegir. El servidor més gran és, amb diferència era quitter.se amb més de deu mil usuaris registrats. Aquest va ser dirigit pel mateix Hannes i sempre va tenir l'última versió de Qvitter. Això va constituir l'escenari per a una comunitat molt esquerrana: els servidors de Qvitter es van descriure orgullosament com "una federació de microbloggers que es preocupen per l'ètica i la solidaritat i volen sortir dels serveis capitalistes centralitzats". Els servidors populars de l’època: quitter.se i quitter.is van executar Qvitter. gnusocial.de, gnusocial.no i així successivament no. Loadaverage.org era un altre servidor popular que no executava Qvitter, però que tenia el seu propi tema distintiu.

Alhora un jove alemany de nom Eugen Rochko desenvolupa Mastodon un altre servei de Microblogging a partir del propi GNU social i te un ràpid creixement, el 10 de setembre amb la versió 1.6 de Mastodon arriba la implementació del protocol ActivityPub i la W3C el recomana com a estàndard a principis del 2018. Altres projectes com Pleroma, Misskey, Hubzilla, Nextcloud, Friendica, Pixelfed o Peertube entre altres adoptan el nou protocol i GNU social es converteix degut al seu escas desenvolupament en l'ùnic software del grup sense implementar-lo.

Arriba l'inevitable, Eugen Rochko en el repositori de github on allotja el codi de mastodon anuncia que la versió 3.0 del programa deixarà de mantenir la compatibilitat amb Ostatus argumentant problemes de seguretat i volerdisposar d'un codi més mantenible.

GNU social porta un temps perdent servidors per la desbandada d'usuaris cap a altres serveis principalment Mastodon i aquesta noticia es com el possible cop de gràcia a un dels programaris històrics de la creació del fediverse, per aquesta rao el desenvolupador que està derrera de Pixelfed @dansup comença el desenvolupament d'un plugin que implementa la federació amb ActivityPub per GNU social i també l'usuari @diogo treballa en un plugin que sembla més aprop de ser una versió estable (ara mateix en alpha)..

Realment la desconexió amb Mastodon pot ser traumàtica ja que moltes de les usuàries de GNU social tenen la mitat de l'agenda de contactes en instàncies Mastodon però no seria tampoc el final de la seva federació ja que altres programaris que també estan tenin un creixement exponencial com Pleroma si incorporen Ostatus i no tenen intenció d'abandonar la seva idea de programari multiprotocol com ja ho són Hubzilla o Friendica, aquests dos últims fins i tot federan amb Diàspora i Pleroma te intenció d'implementar també el protocol propi d'aquesta xarxa distribuida pionera.

També està a les nostres mans com a usuàries del fediverse decidir si volem deixar fora de joc a GNU social o migrar el nostre compte a un node Pleroma per dir a Eugen Rochko que no ens agrada aquesta decisió.

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.