surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#L'empremta digital

Creat per Fck5y5 el 19 April 2018 · 251 cops Arxivat a Navegadors

Que és l'empremta digital?

Avui en dia passem gairebé tot el dia menys l'hora de dormir connectats a la xarxa, els navegadors que fem servir per accedir a les pàgines webs tenen una configuració i uns programes instal·lats que el fan més o menys únic entre tots els altres usuaris, això és el que s'anomena l'empremta digital que pot arribar a ser gairebé única.

Molts llocs webs recol·lecten dades del navegador de l'usuari i ens tracten d'identificar per aquesta empremta única que deixem al visitar-los. Com sempre aquestes dades són d'interès dels anunciants publicitaris però podria fer-se servir tranquil·lament per detectar elements subversius als governs de torn.

Totes aquestes metadades son servides des de el nostre navegador cap al servidor on sol·licitem la pàgina web per motius de millorar l'experiència de l'usuari però com sempre el que en principi és va crear per un motiu positiu és fa servir per usuaris malintencionats per la consecució dels seus objectius.

Una de les dades més conegudes que el navegadors envien al servidor és el user-agent on s'envia el navegador i la seva versió, sistema operatiu i versió i motor del navegador, en el meu cas el meu user-agent és: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:59.0) Gecko/20100101 Firefox/59. Ja veieu que amb aquesta capçalera ja tenim molta informació del meu sistema i programes amb els que navego per la xarxa que el servidor obté sense el meu permís amb l'evident pèrdua de privacitat no consentida.

Que podem fer al respecte?

Nosaltres només recomanem Firefox com a navegador ja que les altres alternatives conegudes son eines del GAFAM, per aquest navegador tenim extensions que modificaran el nostre user-agent enganyant al servidor que podreu trobar aquí. Abans era possible canviar les capçaleres enviades des de la configuració del navegador escrivint about:config en una nova pestanya i cercant el terme general.useragent però veig que en Quantum les opcions s'ha reduït molt.

Un altra opció és obrir la configuració que comentàvem amb about:config i cercar el terme privacy.resistFingerprinting veureu que aquest valor per defecte esta a false (fals) feu clic sobre la línia i canviarà a true (verdader) i a partir d'ara Firefox tractarà de mentir sobre el nostre software.

Si voleu saber tot el que un web maliciós pot saber de vosaltres a partir de l'empremta digital us convido a fer proves amb alguns serveis online com:

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.