surt@delcercle:~$

Blog destinat a combatre la cibervigilancia a la que ens sotmeten grans corporacions tecnocapitalistes.
 

#Què ens ensenya el cas Huawei?

Creat per Fck5y5 el 21 May 2019 · 425 cops Arxivat a SoftwareLliure

Aquests dies la noticia de bloqueig nordamericà a la tecnològica xinesa Huawei és a tota la xarxa, és dificil sapiguer del cert que mou als polítics i les multinacionals a fer el que fan, hi ha veus que parlen d'una estratègia nordamericana per frenar la distància en desenvolupament en tecnologies 5G que la xina està agafant respecte als Estats Units i també vers a Europa. També hi ha qui creu les paraules de Trump sobre l'espionatge xinés cosa que no seria d'extranyar ja que ho fan tots els països i no veig perque la Xina com a gran potencia mundial emergent hauria de ser diferent.

Encara que les acusacions del govern Trump son molt serioses ja que van des de espionatge industrial, frau bancari i violació de sancions comercials al Iran la veritat es que l'administració nordamericana no ha presentat cap prova vàlida per sostenir tal acusació.

En canvi si sabem que la companyia xinesa va registrar al 2017 74.000 patents tecnològiques de telecomunicacions i que l'inversió de l'empresa asiàtica en I+D al mateix any està per sobre dels 14.000 milions de dolars i que aquest creixement exponencial de la companyia ha pogut desencadenar una guerra comercial entre els dos països.

No és el primer cop que els Estats Units ataquen sense proves empreses extrangeres amb acusacions d'espionatge, recordem que l'empresa de ciberseguretat Kaspersky va ser acusada de col·laboració amb els rusos i l'empresa es va defensar d'aquests atacs sense fonament.

El que si ens ensenya aquest fet és que no podem dependre mai del software propietari i d'empreses de dubtosa ètica com són les #GAFAM i a més aquest fet ens demostra ja d'una forma empírica el que ens deia l'Edward Snowden, aquestes empreses estan supeditades als governs i les agències d'intel·ligència.

Per si quedava algun dubte ara sabem que amb una ordre del president dels Estats Units Google deixa de donar actualitzacions del seu sistema operatiu basat en Android així com bloqueig per entrar a la seva Play store.

Per sort no tot s'acaba en l'Android de Google o el iOS d'Apple, tenim sistemes conduïts per la comunitat que funcionen de forma independent al ecosistema Google com poden ser LineageOS, Replicant, Ubuntu Touch o KDE Plasma mobile entre d'altres i tenim una botiga d'aplicacions on només es penja software lliure anomenada Fdroid, descarregueu Fdroid i començeu a gaudir de la llibertat.

Per instalar fdroid en el vostre telèfon activeu l'instalació d'apps de tercers a la configuració del vostre dispositiu i descarregueu l'aplicació des de la pàgina oficial.

Si teniu algun dispositiu vell us recomano buscar informació o algú que us pugui ajudar per instalar un sistema operatiu alternatiu i per gaudir de certa sobirania tecnològica lluny de l'abast dels tentàcles de les #GAFAM.

Aquí us deixo unes llistes de dispositius soportats per cada sistema operatiu mencionat.

LineageOShttps://wiki.lineageos.org/devices/
Ubuntu Touchhttps://devices.ubuntu-touch.io/
Replicanthttps://redmine.replicant.us/projects/replicant/wiki#Maintained-devices
KDE Plasmahttps://www.plasma-mobile.org/devices/

Aquest article no te cap tipus de llicència ni res, pot fer amb ell el que vulguis, no ho oblidis copia, difon i pirateja.